Giorgi KakuliaПремиерът на Грузия взе важно решение за бъдещето си.Грузинският министър-председател

...
Giorgi KakuliaПремиерът на Грузия взе важно решение за бъдещето си.Грузинският министър-председател
Коментари Харесай

Грузинският премиер подава оставка

Giorgi Kakulia
Премиерът на Грузия взе значимо решение за бъдещето си.

Грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили разгласи на излъчена онлайн по малкия екран конференция, че подава оставка преди парламентарните избори през октомври, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Гарибашвили съобщи, че му е било препоръчано да размени премиерския пост с председателския в ръководещата партия " Грузинска фантазия " (ГМ), ход, който ще бъде разискван на идния конгрес на ГМ в четвъртък.

По-рано грузински медии, в това число проправителствени и опозиционни, оповестиха, че Иракли Кобахидзе, сегашният началник на ГМ, ще наследи Гарибашвили, който е министър председател на Грузия от 2021 година Източник, непосредствен до партията, удостовери информацията пред Ройтерс.

Корнели Какачия, шеф на мозъчния концерн Грузински институт за политика сподели, че промяната на премиерския пост е малко евентуално да докара до смяна в досегашната политика на държавното управление, и добави, че ходът с оставката най-вероятно има за цел да сплоти редиците на държавния блок преди изборите.

Какачия уточни, че Кобахидзе си е основал име на човек, употребяващ " радикална реторика " по адрес на съперниците на държавното управление.

Според изследванията на публичното мнение ГМ остава най-популярната партия в Грузия, само че поддръжката за нея е намаляла спрямо 2020 година, когато не ѝ доближи напълно малко, с цел да завоюва болшинство за независимо ръководство.

През декември Грузия сбъдна дългогодишната си цел да получи статут на страна претендент за участие в Европейски Съюз. Това стана макар обтягането на връзките със Запада поради обвинявания в властнически уклон на ръководещите и задълбочаване на връзките с Русия, отбелязва Ройтерс.

ГМ споделя, че е за присъединението към Европейски Съюз и НАТО, които се употребяват с извънредно огромна поддръжка измежду грузинското население.

Русия, която поддържа военни гарнизони в два разколнически района на Грузия - Южна Осетия и Абхазия, е срещу участие на Тбилиси в НАТО.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР